Jak jsme stavěli Papírovou pec

Pálení keramiky v elektrické peci je super, ale PÁLENÍ OHNĚM je víc! 

Povyprávím vám, hlavně pomocí fotografií, jak jsme s partou lidí známých i neznámých, stavěli alternativní pec na výpal keramiky.


Povyprávím vám o výpalu v PAPÍROVÉ PECI, který proběhl 10. 6. 2017 na Čoubově mlýně na řece Střele.

Na stavbu pece jsme potřebovali:
  • keramiku do pece
  • šamotové cihly pod pec
  • železný rošt
  • 6 roxorů na konstrukci pece
  • několik metrů starého králičího pletiva
  • pár metrů drátu
  • štosy novin a letáků
  • dva velké kýbly suché jílovité hlíny
  • vaničku na rozmočení jílu
  • dva pytle pilin
  • 4 pytle dřevěnouhlených briket
  • velké kolečko štípaného dříví
  • hromadu klacků a roští
  • suché počasí


Začali jsme v sobotu v 1 odpoledne. Vyskládali jsme na zem dno z šamotových cihel a plátů a na čtyři cihly položili železný rošt. 


Na rošt jsme opatrně, ale pevně, na sebe skládali keramiku. Některá byla přežahlá, některá ne. Do všech nádob jsme ještě vsypali piliny a dřevěné brikety. Mezi nádoby jsme sypali piliny, brikety a drobnější dřevo.


Jakmile bylo všechno zboží na hromadě, obskládali jsme vše dlouhými klacky, dřívím, každou škvírku dosypali briketkami a pilinami.


Kolem vzniklé hromady z keramiky a dřeva, jsme postavili 6 roxorů, jako takové tee pee, které jsme nahoře svázali drátem. Tuto konstrukci jsme obalili králičím pletivem. Z jemného pletiva, které se dobře formovalo, jsme vymodelovali konstrukci na dračí hlavu.


Od předešlého dne už jsme měli připravenou a ve vaničce rozmočenou jílovitou hlínu. Do dobře rozmíchané kaše jsme máčeli noviny a letáky a lepili je, v mnoha vrstvách, na konstrukci pece.

Ve spodní části pece jsme nechali rozstřižené pletivo, dvířka, kudy bude ze začátku do pece proudit teplo z ohně.
Tyto dvířka jsme později, jakmile se pec rozhořela, také zalepili novinami.


Křídla draka, ostny na zádech a zuby jsou s kartonu. 


Oplácávání hlínou se nevyhnulo nikomu:-) Bylo to báječné poznávací znamení - hned jste na každém poznali, kdo pomáhal rukama a kdo jen radil...



V šest hodin večer byl drak hotový a v 18:30 jsme slavnostně pronesli přání, aby se vše podařilo, bůžkové ohně aby nám byli nakloněni a za zvuku bubnu zapálili oheň před pecí.



V osm hodin večer jsme oheň přesunuli dovnitř pece. Dosud jsme pálili opatrně jen zvenku, aby nepřežahnuté výrobky měly čas doschnout. Dole jsme nechali jen malou dírku, aby se dřevo v peci mohlo pomalu rozhořívat.

Příliš rychlé pálení, by způsobilo popraskání výrobků.

Od desáté hodiny večerní šly drakovi z tlamy ostré světlé plameny. 

Tu a tam dračí kůže prohořela a my ji na několika místech dolepovali opět novinami a hlínou.

Ve dvě v noci už byla pec tak rozpálená, že se díry už zalepovat nedaly. Oheň chytil tah a drak začal dštít z plných plic.
Tohle vydržel ještě další tři hodiny. Do pěti. Při tom konstrukce pece pomalu tála, roxory se ohýbaly a pec klesala a klesala. Už jsme věděli, že nespadne do strany a nemuseli jsme se tedy bát, že někde něco chytí. 
Nechali jsme ji jejímu osudu a jen dávali pozor.



Ve čtyři ráno, ptáci řvali a svítalo, jsme už umírali zvědavostí a začali do pece všudemožně šťourat abychom se podívali, jak vypadají rozžhavené výrobky. Vypadaly rozžhaveně:-) Potom si většina z nás šla lehnout. Spalo se kolem ohně.


A ráno, když jsme se probudili, na ohni už se smažila vajíčka a vařila voda na kávu. A za to všechno mohla Klárka, která si nakonec vůbec nešla lehnout. Je to nezmar, ale dík za ni:-)


Počkali jsme do devíti, než přijeli z domovů ti, kteří nám předešlý den pomáhali. Obrali jsme drakovi jeho hliněné šupiny, rozstřihli mu břicho a ještě horké výrobky vyndali z jeho útrob.




Podle toho jak keramika vypadá hádám, že v peci bylo maximálně 1000 - 1100°C. 
Byla to paráda, díky všem! :-)












Z celé téhle parády zbyla hromádka vypálených novin a popela, pletivo, které se vešlo do malé bedýnky, spousta keramiky, hodně radosti a krásný zážitek. A to je nejvíc. A tohle umí oheň a nadšení lidí. 
Děkuju, že můžu být součástí:-)

Jestli máte chuť něco takového vyzkoušet, neváhejte a neodkládejte to! O nic nejde. Není co ztratit, můžete jenom něco získat. 

Napište mi na sebe kontakt, nebo lajkněte moje facebookové stránky www.facebook.com/keramikas.
Jakmile zase budeme něco takového podnikat, tak se o tom včas dozvíte a budete to moct zažít s námi:-)

Přeji vám hezké letní dny. 

Teď o mě asi pár měsíců na těchto stránkách neuslyšíte, za 14 dní odjíždíme s mužem na cestu přes půl světa, jedeme do Mongolska. Můžete nás sledovat tady. teda jestli budeme na internetu:-) a bude možné přispívat...
https://www.facebook.com/cestaprespulsveta/

Těším se na vás v listopadu!
S láskou Satya
www.keramikas.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky

Výroba sádrové formy

Jak si namíchat glazuru

Jak si vyrobit sadu misek bez použití hrnčířského kruhu. Díl II. - formování misek

Recyklace keramické hlíny

Jak si vyrobit sadu misek bez použití hrnčířského kruhu. Díl I. - výroba sádrových kopyt

Velikonoční rolnička