Jak si namíchat glazuru
JAK NAMÍCHAT GLAZURU?
Krátký fotonávod o míchání kupované sypké glazury.
V tomto článku reaguji na vaše časté dotazy, jak namíchat kupovanou glazuru a je určen pro začínající keramiky.
- Popíši vám postup míchání,
- poradím, jak poznat správnou hustotu a
- jak namíchanou glazuru uchovávat.
RADA ČÍSLO JEDNA
Při práci se sypkými glazurami používejte respirátor proti prachu.
Jestli mícháte glazuru jednou za čas, tak vám nejpíš nic nehrozí ani bez něj, ovšem jestli mícháte glazury už 15 let, tak sice asi nečtete tento článek, ale při práci bez respirátoru si zaděláváte na pneumonoultramikroskopiksilikovulkanokoniózu:-) Zkráceně silikózu, neboli usazování oxidu křemičitého v plicích.
Rozhodně je dobré při práci s glazurami najíst a nepít.
BUDETE POTŘEBOVAT
- respirátor proti prachu
- glazuru
- kyblík nebo jinou nádobu na míchání glazury,
- uzavíratelný kyblík na namíchanou glazuru
- vodu
- vařečku, na protlačování sítem je dobrý kartáč na nádobí
- síto na glazury
- gumovou stěrku
ROZMÍCHEJTE GLAZURU
Vsypte suchou glazuru do nádoby, kde budete míchat.
Zalejte pomalu vodou a glazuru dobře rozmíchejte, aby v ní nebyly hrudky.
Zalejte pomalu vodou a glazuru dobře rozmíchejte, aby v ní nebyly hrudky.
VYZKOUŠEJTE HUSTOTU GLAZURY
Já používám jako zkoušečku suchý malíček.
Když glazura zůstane na prstu a vykreslí se hrany nehtu a vrásky, je glazura správně hustá.
Hustota glazury je poměrně individuální záležitost. Neplatí žádné obecné a jediné správné pravidlo, jak by měla být glazura hustá. Je mnoho faktorů, které správnost hustoty ovlivňují. O tom se můžete dočíst v řadě jiných článků na internetu.
Z nejčerstvějších webů doporučuji www.keramikum.cz, kde je celá řada velmi kvalitních článků.
Velmi důležité jsou testy a zkoušky vašich vlastních glazur. Záleží na typu glazury, způsobu pálení, nasákavosti glazovaného střepu, ...
Velmi důležité jsou testy a zkoušky vašich vlastních glazur. Záleží na typu glazury, způsobu pálení, nasákavosti glazovaného střepu, ...
Zdá-li se vám glazura příliš hustá, dořeďte ji vodou.
V mojí ukázce jsem na 1 kg glazury použila 1,2 l vody.
Tohle je ale opravdu velmi orientační informace, podle které se nemůžete řídit. K tomu by bylo třeba dodat, že přežah pálím na 950 stupňů, ostrý výpal na 1200 a s touto glazurou mám dobrou zkušenost, že nestéká ani v silnější vrstvě. Ještě byste měli vědět jaký typ hlíny používám a jaká je křivka v peci... jaká, že je to glazura a jak se mi líbí v silné či tenké vrstvě...
Já vám chci jen poradit, jak vůbec se sypkou glazurou zacházet, a že se není čeho bát. Pojďme dál.
POUŽIJTE SÍTO NA GLAZURY
Na nádobu (kyblík), kde budete namíchanou glazuru uchovávat položte síto na glazury.Rozmíchanou glazuru nalijte do síta a pomocí vařečky a gumové stěrky glazuru propasírujte glazuru do kyblíku.
OZNAČTE KYBLÍK
Přímo na tělo nádoby nebo na lísteček který na nádobu přilepíte, napište:
- Označení glazury - obchodní značku (např. PW 141)
- Barvu glazury po výpalu - (bílá krycí lesklá)
- Doporučenou teplotu výpalu - (1000 - 1100)
- pokud jste systematici a s keramikou začínáte:-) můžete si poznačit např. také poměr glazury a vody (1kg/1,2l)
Kyblík s označenou a rozmíchanou glazurou dobře zavřete víkem, aby glazura nevysychala.
Před každým nanášení glazury je třeba ji znovu rozmíchat. Nesmí být na dně usazená ani by v ní neměly být hrudky.
VYROBTE SI VZORNÍK
Naglazujte si nějaký vzorek, a dejte vypálit. Tak se nejlépe dozvíte, jestli byla glazura dobře rozmíchaná. Výroba vzorníku.
VEĎTE SI POZNÁMKOVÝ SEŠIT
Já si vedu sešit, kam si píšu získané zkušenosti. Že třeba transparentní P 048 bublinkuje na hlíně FL při teplotě 1220...
ZÁVĚREM
Během psaní tohoto příspěvku jsem na různých webových stránkách narazila na řadu jiných postupů, které používají jiní keramici. Z toho plyne, že žádný návod není stoprocentní a každý článek je jen přibližný návod, abyste měli kde začít.
Přeji vám hodně úspěchů a když se budete chtít s něčím poradit, ozvěte se. Ráda se podělím o to co vím:-)
Hezký den
Satya
www.keramikas.cz (kurzy keramiky pro dospělé)
Komentáře
Okomentovat